AG GÜVERCİN
Ag güvercin türleri bilindiği üzere farklı renk çeşitleri ve boy farklılıkları vardır.Uçuş özellikleri olarak oldukça iyi ve hızlı kanat çırpıp yüksek uçuş yaparlar ve inişleride oldukça hızlı olur.Bu güvercinin ortalama havada kalma süresi 10 ile 15 dakika arasındadır.Yükselişi ise 200 metreye kadar çıkabiliyor inişi çok hızlı oluyor ortalama en yüksek 160 km civarındadır.
Ag güvercinlerinin yaşam süresi 13 yaşına kadardır performansı uzun süre devam eder tahmini olarak 8 yada 9 yıl kadar .Ag güvercinleri 7 aydan sonra isterseniz çiftleştirebilirsiniz.Uçurmak için bu güvercinlerden istiyorsanız erkek olanı idealdir.
ADANA GÜVERCİNİ
Adana Güverci 'nin en büyük özelliği "dalıcı" güvercin sınıfının en iyisi denilebilir. Ta gök yüzünün en üst noktalarından salmaya kadar inişini izlemek bambaşka bir keyifdir. Adana güvercin'leri bilindiği üzere kümeler halinde 3lü ve 2li uçurulması gerekmektedir.
Bu gurubun her adına " POSTA " ismi denilmiştir.Bu küme uçan kuşların herbirinde mutlaka 1 öncü görülür böylelikle klasik bir Adana kuşunun türünü görmüş oluruz.Adana güvercini diğer güvercinlere nazaran çok daha iri ve büyük ölçülere sahipdir.
ALABADEM
Alabadem güvercinlerinin kafa bölgesi ve kanat uç tüyleri beyazdır.Tüyler ortalama olarak 6/6 veya 8/8 kabul edilebilir.Başlarında gövde rengindeki badem adı verilen işaret vardır.Bu kuşların göz renkleri bazılarının siyah bazıların ki çakırdır.
Alabademler havada 4 ila 5 saat arası uçabilirler kümeslerine yaklaştıkları zaman arka arkaya takla atıp görsel bir şov sunarlar bu görüntüyü izlemekten ayrı bir zevk verir.Alacabadem cins güvercinleri artık hemen hemen görünmesi imkansız kadar zor çünkü ırkı tükenecek kadar az durumdalar yırtıcı kuşlardan korkmalarından dolayı pek çıkmadıkları için yok olma sınırına geldiler. Alabademler Edirne bölgesinde yetiştirilen pek bilinmeyen gizem dolu bir güvercin çeşididir
AMBERİ GÜVERCİN
Amberi güvercini Irjani, Urnari, Lebenon isimleriye dünya da tanınan güvercin türüdür. Rengi ve duruşuyla kendini kuş severlerine beğendirmesini biliyor çok güzel bir kuş çeşididir aynı zamanda filo uçucularından birisidir ve uzun süre yüksekten uçabilir.
Çoğunlukla siyah renk tonuna hakim fakat kanat bölgesindeki turuncu renk tonuyla beraber ayrı bir güzelliğe sahip olmuştur .Boyun bölgesi siyah olmasından dolayı bazen mor rengi görünebilir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirimektedir başka bölgelerde görülmesi zordur.
ANADOLU CEMBER DÖVÜCÜ GÜVERCİN
Anadolu Çember Dövücü güvercini Anatolian Ringbeater isimleriyle dünyada tanılır.Dünya çapında çok fazla bilinmeyen bür türdür. Trabzon, Bayburt, Gümüşhane ve Erzincan bölgerinde daha çok raslanılabilir bir cinstir.Bu bölgelerde de az sayıda yetiştirici bulunmaktadır.Bu ırk dünyaya türkiye sayesinde yayılmakla birlikte bayburt cinsi ırkla birbiriyle arkabadırlar.
Çember dövücülüğün anlamı erkek kuşların dişelere yerde yaptığı cinsel gösteri şeklidir.Bu hareket genellikle erkek güvercin tarafından yapılır.Yerden en fazla 100 cm yükselerek hareketlerini yaparlar. Uçuş özelliği olan bir güvercin türü değildir.Havadayken bazen 4 veya 5 turluk harekjetler yaparak değerlerini arttırırlar.

ANKUT GÜVERCİN
Türkiye'de kut,gud,gut gibi isimlerde kullanılmaktadır.Kökenleri Türkmenistan olan bu kuşlar türkiye'deki ırmaklarda yer alıyor.Türkler göç ettikleri zaman güvercinlerde dünya ya yayılmışlar.Ankut güvercinleri beslemek sünnet olmasına karşın bu devirde ırkımız ciddi olarak yok olmuştur.
Şuan sadece Güneydoğu Anadolu da bulunurlar başka yerde bulmak çok zor . Nesli tehlikeye giren ırkalarımızdan sadece biridir korunma alınmaması durumunda yok olması fazla bir zaman almıyacaktır.Bölgesel olarak Diyarbakır bölgesinde bulunmaktadır
AZMAN GÜVERCİNİ
Denizli asıllı güvercin türüdür. Bu güvercinlere genellikle denizli 'den hariç başka bir ilde raslayamazsınız .Şuan ki zamanlarda bulunan en nadir kuşlardan birtanesidir.Azman güvercinine sahip olan çok fazla kişi yoktur sınırlı sayıda kişiler sahiptir.
Bu güvercin türünün diğer ismi ise denizli bangosu olarak halk tarafından verilmiştir.1980 yılından beri bu tür güvercininin sayısı biraz daha çoğalmaya doğru gidiyor.Azman güverci'nin yüz tipi diğerlerine göre biraz daha kısadır.
BAGDAT GÜVERCİNLER
Ülkemizde bağdat güvercinin çeşitli isimlerlede bilini bunlar ; Bağdadi , Bağdatlı ve Bağdadiye isimleri ile bilinir ve kökeni Irak'tır.Bu güvercin türünün sayısı gittikçe azalmıştır kalan bağdat güvercinlerine önlem alınması güvercinlerin korunması için güzel bir fikir olabilir.
Yurdumuzda çoğalmakta olan bu kuşlar diğer ülkelerde yetişen bağdat güvercinlerine köken ve kan harici bir benzerliği yoktur .Genellikle ülkemizdeki bu tür güverciler daha fazla Suriye Bağdatlarına benzerler.
Bağdat güvercinleri'nin bir yerde yuvası olduktan sonra başka biryere gitmesi neredeyse imkansız gibidir.Bu nedenle çok değer verilen bir güvercin türüdür Aradan çok uzun zamanlar geçsede bu kuşlar yine seneler sonra yuvalarına dönecektir.Türkiye'de yetiştiği yöre olarak Güneydoğu Anadolu bölgesi'nde yoğunluktadır.
BANGO GÜVERCİNİ
Güvercin türlerinden en kapsamlı çeşitlerden birtanesi olarak bilinir. Diğer güvercinler'den biraz daha küçük olmasıyla dikkat çeker.Bango güvercini'nin geçmişi eskilere dayanır sekinci yüzyılda afrika bölgesinden gelmesiyle bilinir.Vücut olarak renkli olmasıyla birlikte herzaman uyumlu bir güvercin türüdür.
Kafa yapısı büyüktür vücut orantısına göre , kafanın büyüklügüne göre gaga yapısı kısa ve kalın olarak şekillenir . Bango güvercini genellikle yüksekten uçmayı sever ve ortalama 1.5 saat kadar uçabilir.Türkiye'de yetiştirildiği bölge İstanbul olarak bilinir.
BASKA GÜVERCİN
Baska güvercinler küçük yapıya sahiptirler.Marmara ve Ege bölgesinde yetişmiş şimdi ki zamanlarda farklı bölgelerde de bakılıyor.Yüzü ve gagası kısadır oldukça güzel bir görüntüsü vardır . Uçuş eğitimine göre yüksek seviyede rahatlıkla uçabilecek kapasiteye sahiptir.
Baskaların kanat uç bölgelerinde 2 ve 7 arasında beyaz telek vardır.Bu tür güvercinlerin neredeyse her renkten olanı mevcuttur bulanabilir.Yavrularına çok sadıktır salındığı halde geri yuvasına dönecek kadar akıllı güvercin çeşitlerinden biridir.

BAŞTANKARA GÜVERCİN
Baştankara adlı güvercinimiz dünyada "nun" ismiyle biliniyor.Ülkemizdeki bu güvercinler rahibe ismiylede tanınmaktadır.Güvercinin renk olarak rahibelerin rengini andırması sebebiyle bu isim kullanılmaktadır.
Biraz irice ve orta büyüklüğe sahip bir güvercin türüdür .Gagası orta büyüklüğe sahip biraz kısa ve kalınlık olarak normaldir.Gözleri inci görünümlü parlak ve açık renktedir.Uçuşları çok fazla uzun sürmez kısa sürelidir.Havadaki görünüşüyle yerdeki görünüşü farklıdir uçarken daha güzel bir görüntü alır.Türkiyemizde en çok Güneydoğu bölgesinde yer alır.

BAYBURT GÜVERCİNİ
Bayburt güvercini tam anlamıyla yerli bir kuştur.Erkek kuşların gagası daha kalın ve geniş dişilerin ki iste normaldir.Ayaklar kırmızı renkli ve paçası yoktur .Bu güvercinler çoğunlukla ürkek olurlar ve kanatları kuyruğunun üstünde taşır.
Bayburt güvercinin özelliği sesinin çok güzel olmasıdır . Bu kuşlarda sesin kalınlığına inceliğine bakılmadan sadece sesin güzelliğine bakılır .Bayburt kuşunda aranan diğer özelliklerden birtaneside ses uzunluğunun kısa olmamalısıdır.Türkiye'de yetiştirildikleri yöreler İstanbul , Bayburt , Trabzon ,Gümüşhane ve çevreleridir.

BAYRAMLI GÜVERCİN
Bayramlı güvercin karanfilli , payami türkiye de verilen isimlerdir. Dünyada bayroumi,beyrut,beyrouth isimleriylede bilinir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen filo türü bir uçucudur. Bu güvercinin renklerine tüm kuş besleyenler hayran oluyor yeşil boyun bölgesi ve kafa rengiyle parlak bir görünüm gösteriyor.
Kanatları beyaz üzerinde siyah tonlarıyla mükemmel bir görünüşe bürünmüştür.Paçalı bir güvercin çeşididir,asil bir duruşu vardır. Gögüs bölgesi geniş ve diktir . Bu güvercinin yetiştiği bölge Güneydoğu Anadolu tarafındadır.
BULUDİ GÜVERCİN
Buludi güvercinin civciv rengini andıran bir görüntüsü vardır kanatları açık sarı boyun ve kafa bölümü ise biraz daha koyu tondadır . Boyun kısmı uzun bir kuş türüdür Güneydoğu Anadolu bölgesinde oldukça yaygındır.Rehani, reehani, Syrian dewlap isimleriylede tanınabilir paçalı bir güvercin çeşididir.
Görünümü çok güzel filo uçucusudur . Gagası beyaz renk tonlarına hakimdir. Kanatlarının uç bölgesinde gölgelenmiş gövde sarılığından vardır.Kuş besleyenler için en çok beğenilecek türlerdendir.
DOMİNO GÜVERCİNİ
DÖNEK GÜVERCİN
Dönek güvercini orta büyüklükte olmasına karşın uzun bir çeşitidir.Türkiye 'de yetiştirilen dönek güvercinlerde tepe ve paça gözükmez.Kuyrukta 14 tane telek tüyleri genellikle geniş ve uzun sayılabilecek kadardır.Gaga yapısı ise uzundur .Güverci'nin kafa ve kuyruk bölgesi beyaz gövde tarafı ise siyahtır bu nedenden dolayı bazen mavimsi bir görünüm alabilir.
Saldığınızda bir anda çabucak yükselebilir .Dönüş yaparken kanatlarının duruşu kuştan kuşa farklılık gösterilebilir .Türkiye'de yetiştirildikleri yöre ; Izmir, Bursa, Denizli, Ayvalık, Bergama, Keşan ve çevrelerinde sıkla görünmektedir .

FIRFIRLI GÜVERCİN
Güneydoğu Anadolunun gözde kuşları arasında gözde kuşlarından olan Fırfırlı güvercini meraklıları tarafından özel bir yere sahipdir.Tipik üneydoğu Anadolu filo uçucusu olarak bilinirler.
Diğer bilinen adları " Mfattel" " Syrian " " Dewlap " olarakda farklı isimlerini görebilirsiniz.Güçlü iskelet yapıya sahip bu cins çok olmasada kısa gaga ve orta uzunlukda ayaklara sahipdirler.

GÖĞSÜAK GÜVERCİN
Göğsüak güvercin türü 6 gruba ayrılır bu güvercin çeşitleri şunlardır ; atlas,narinci,ciğeri,gökela,kürenk ve zeytuni isimleri verilmiştir.Bunlardan zeytuni ve atlasa paçasız güvercinlerdir. Paça olmayanlarda ise gögüs gülü bulunmaktadır.Diğer 4 tanesi ise paçalıdır.Hepsinde benek ve kolye vardır.Kolye denilen güvercin gögüsün bulunan "V" şeklindeki beyazlıktır.
Kürenk ile gökela da şerit vardır ve diğerlerlerinde şerit yoktur.6 güvercinde de takka bulunmaktadır.Kanat telekleri ise vücutla aynı renktedir.Kuruktaki telek sayısı ise 12 tanedir.Bu güvercin çeşitlerinin tırnak ve gaga yapısı beyaz renkte olur.Yöresel olarak Diyarbakır bölgesinde yer alır
HÜNKARİ GÜVERCİN
Hünkari güvercini inanılmaz güzelliğe sahip bir kuştur . Osmanlı zamanında Manisa 'da bulunan Şehzade sarayında gelişmiştir."Hünkari"ismide burdan geliyor.O zamanlarda sadece saraylarda yetiştirilmesine izin veriliyordu bazı vatandaşlar gizli bir şekilde mağaraların içinde beslemeye çalıştılar .
Hünkarı güvercini Manisa ve İzmirde büyük ilgiyle karşılanan bir güvercin idi.Malesef ki ırkı Türkiye'de tükendi . Fakat son yıllarda bazı yetiştirici kişiler yurtdışına giderek türkiye 'ye getirdikleri saf kan damızlıklar ile bu kültürü hayatta tutmaya devam etmek için çalışıyorlar.Türkiye'de yetiştirildikleri yöreler İzmir, Manisa ve çevrelerindedir.
İÇAĞLI GÜVERCİN
İçağlı güvercinler 6 gruba ayrılılar bunlar ; gümüşkuyruk,zengi,tahini,kara,miski,yusufi isimleri verilen kuşlarlardır.Bu kuşlardan tahini ve gümüş kuyrukta gögüste gül bulunmuyor.Diğer 4 tanesinde ise gögüs gülü vardır.Bu güvercinlerin hepsinin kanatlarında şerit bulunmaktadır.
Şerit rengi güvercinin renginden biraz daha koyu olmalıdır.Gözleri ve gagaları ise hepsinin beyaz renklidir.Kuyruk telek sayısı 12 tanedir.Gagalarında siyah olması normal olarak karşılansada tercihen beyaz olması daha güzel oluyor .yöresel olarak en çok diyarbakır bölgesinde yetişmektedirler.

İSKENDERUN GÜVERCİNİ
İskenderun bağdat güvercinleri içersindeki ilginç ve benzersiz bir yapıya sahiptir .İskenderun güvercinin gagası 4 cm kadardır ve aşağı doğru kıvrımlıdır . Bacak uzunluğu 11-12 cm civarındadır.Boyu ortalama olarak 43 cm olup kilosu aç haliyle 590 gramdır.
Güvercinin başı beyaz gövde üst tarafı ise koyu kahvedir , kanatlar beyaz kuyruk tarafı ise gövde üst bölgesiyle aynı renktedir. Sert bi kanat yapısına sahiptir hızla yükselebilir ve yükseklere uçabilir . Bu güvercin filo uçucusudur .Türkiyede tahminen iskenderun ve çevresinde yetişmektedir.

İSPİR GÜVERCİN
Gerek fiziksel yapılar gerekse o fiziğin üstündeki tüy desenleri ile harika bir güzellik içerisinde olurlar ispir güvercini.Güneydoğu Anadolu yöremizin Filo kuşları arasındadırlar.
İnce narin ama bir okadarda dayanıklı bir yapısı olan bu cin çok yükseklere nokta denilen yerlerekadar yükselirler.Kostüm tasarımının farklı olması Kırlangıça benzeyen yapısı ilk göze çarpan bu ırk Mısır devletinin ulusal ırkı olarakda bilinirler.

İSPİR BAĞDATI GÜVERCİN
İSTANBULLU GÜVERCİN
İstanbullu güvercinin genel özelliklerinden biri beyaza yakın ve tek renktir.Orta boylu bir kuştur.Takla atma gibi bir marifetleri yoktur.Ayaklarında patik bulunuyor ve tırnakları siyahtır.Kuyruklar selçuklu ırkına bağlı olduğu için fazladır fakat onun kadar çok değildir.Kuyruk telek miktarı 15 tane kadardır.Kafa bölgesi yuvarlak biçimdedir.
Gözleri çakır veya kırmızı renklerinden biri olabilir.Kafa bölgesinde ön tepe bulunmamaktadır. Uçma özelliği olarak filo özelliğine sahiptirler.Çok güzel uçuş stilleri vardır biraz naz yapabilirler.Yuvasına ve yavrularına fazlasıyla düşkündürler.Bölgesel olarak Güneydoğu Anadolu tarafında yetişmektedirler.

KARAKAN GÜVERCİNİ
Karakan cinsi güvercinler Suriye kökenli olarak bilinmektedirler.Türkiyedede
oldukça besleyicisi bulunmaktadır.Sebebi şudurki Osmanlı imparatorluğu döneminde Suriye
Osmanlı yönetiminde idi ve ülkeler arası iletişim sık yapılır ve aynı topraklar sayılırdı.
Bilindiği üzere osmanlılar güvercin besleme konusuna dönemlerinde çok önem vermişler
ve dünyaya Karakan, hünkari, posta gibi ırkların temsilcisidir.
Bu cins güneydoğuda illerimizde daha sık görülmektedir.Yabancı ülkelerde çok fazla rastlayamazsınız. Bu ırkın ayakları kırmızı renginde ve boyları kısacadır.Paça olmaz ve yelpaze kuyruklulardan, olup titrek hareket bunlardada görülür.Tırnaklar koyu siyah olur.Küçük gözlüdürler.
Fiziksel yapısı orta büyüklükdedir.Gözleri ise kırık beyaz, inci rengi ve orange tonlarda
olurlar

KARAKUYRUK GÜVERCİN
Karakuyruk güvercinlerin çok ak bir rengi vardır . Sadece boyun bölgesinde ve kuyruğu siyahtır .Geri kalan vücut kısmı bembeyazdır . Kanatları kuyruk üzerinde gezdirirler duruşları çok güzeldir ve kuşun sırt bölümünde kalp ismi verilen bir siyah leke bulunmaktadır.
Kuşseverlerin en çok beğendiği kuş arasındadırlar . Karakuyruk ; Syrian Owl, Colored tail owl isimleriyle dünya bilinmektedir . Yerek bölgelerde ise bülbül ismiyle duyulmuştur . Yetiştirilip büyütüldüğü bölge Güneydoğu Anadolu taraflarıdır .

KARAPERÇEMLİ

KELEBEK GÜVERCİN
Kelebek güvercini dik duruşlu yüksek yapılı bir türdür .Gögüs yapısı olarak diğer kuşlardan daha geniş bir yapıya sahiptir.Bu güvercinin kuyruğu 14 telekten oluşur.Kelebek güvercini solo uçuşlarıyla daha çok bilinir.Uçuş süreleri yapılan antremanlara bağlı olarak uçarlar.
Uçuş süreleri ise 30 ile 120 dakika arasında değişmektedir.Yükselişe geçtiklerinde aniden çabucak yükselirler bazen yükseldikleri zaman gözden gitmeleri bile mümkün olabiliyor.Kendi başlarına yerdeyken kolayca kalkmazlar.Türkiye'de Balıkesir , Bursa , İzmir , Manisa taraflarında yetişirler.
KEŞPİR GÜVERCİN
KETME GÜVERCİN
Ketme güvercinler kendi aralarında farklılıklara ayrılırlar bunlar Ketmeciğeri,Bozak,Ketmeatlas,Ketmekürenk,

KINIFIRLI GÜVERCİN
Güneydoğu Anadolu bölgemizin kuşları arasında olan kınıfırlı güvercini
Shikli, shicki, Lebanon olarakda dünyadaki diğer isimleriyle bilinirler.
Bir çeşit Posta güvercinini anımsatan fizik yapısı doğa şartlarına dayanıklı
ve Adana kuşları gibi bir filo uçuş kuş cinsindendir.Toprak rengine ve siyah
koyu renklere hakim olan bu ırk besleyicileri tarafından meraklı bir kitleye
sahipdir.

KIZILBAŞ GÜVERCİN
Kızılbaş güvercin ırkının genel özelliklerine bakarsak hepsinin renk çeşitleri aynıdır,sadece renk tonları farklıdır.Kızılbaş ırkın tamamı takkalı güvercinlerdir.Bu çeşit kuşların kafa bölgeleri ile beraber boğaz yapısına kadar miğferli'dir.Kızılbaş güvercinlerinin ayırt edici bir başka özelliği ise kanat teleklerinden 4-5 adedinin uç bölgelerinde güvercinin kendi renginden olmasıdır.
Aynı durumda kuyruk teleklerinin de tamamı kuşun kendi rengiyle bir olmalı.Bu güvercin çeşitlerinin kalan bölgeleri ise tamamen beyaz olmalıdır.Kuyruklarında 12 tane telek vardır.Genellikle Diyarbakır bölgesinde bulunurlar.

KUMRU
Kumrular uçmaktan çok sesleriyle ön plana çıkarlar.Güzel bir kumrunun gövde yapısı kesinlikle ufak olmalı.Ses yapısında tiz olmalı ve uzun süre boyunca ötmeli.Gagası ve ayakları kırmızı olması gerekiyor.Karakter olarak son derece sakin bir kuştur.
Yavru konusunda çok verimlidir .Gözleri iri ve simsiyah olmalıdır gövde rengi çok fazla önemli değil.Çok olmasada kısa süren uçuşlar yaparlar ve yere iniş sorunları yoktur rahatlıkla uçabilirler ve gayet geniş iniş yaparlar.Genellikle Türkiyemizde Sivas ve çevresinde yetişmektedir

MALATYA GÜVERCİNİ
Malatya güvercini ilk bakıldığında sportif ve zarif bir yapı görünümünde . Birden fazla güvercin türünün sahip olduğu özelliklerin hepsini kendisinde birleştirmiş olarak biliniyor. Görünüm olarak diğer süs güvercinlerinden daha güzel durduğunu söyleyebiliriz . Ayaklarında 15-20 cm kadar paçalar bulunmaktadır.
Malatya güvercinin bir çok renkli çeşitide bulunmaktadır.Taklacı adı verilen kuşlara inat inanılmaz taklalar atabilen bir güvercin çeşitidir.Havada o kadar çok takla atmaya başlar ki kanatları artık kanama noktasına gelir ve kanatlarının patlamasına sebep olur.Türkiye'de yetiştiği bölge olarak genellikle Malatya'da bulunur.

MAZONİ GÜVERCİN
Mazoni güvercin filo uçucusudur.Şekil olarak ise gri yuvarlak kafa görüntüsü vardır.Boğaz bölgesi siyah bir renktedir.Kanatları siyah ve kuyruk üzerindedir.Kuyrukları yere değecek şekilde uzun ve siyahtır . Orta boylu bir güvercin türüdür.
Bazen bakıldığında tüylerinde yeşilimsi ve mor bir renk görebilirsiniz.Kafa yapısı olarak dik ve yuvarlaktır.Fakat bu güvercinlerin kanat sesleri kulaklara pek hoş gelmez.Mazoni tarzı güvercinler genellikle güzellik yetiştirici kişiler için uygundur.Genellikle Güneydoğu Anadolu tarafında gelişmektedirler.

MEVERDİ GÜVERCİN
Genellikle Güneydoğu Anadolu çevresinde bulunan en önemli ve değerli ırklarımızdan birisidir . Diğer güvercinlerden farkı , diğerler güvercinlerin 4 ana renkten oluşmasına rağmen meverdi sarı ve kırmızı renk tonlarına sahiptir.Kusursuz bir desene sahiptir.
Bacakları oldukça uzun ve paçasız olmalıdır. En güzel özelliklerinden birtanesi dik bir duruşunun olması . Kanatları kuyrularının üzerinde tutuyor kuyruğu normal olarak yere değecek şekilde . Meverdi Güneydoğu Anadolu'da yetişen bir güvercin türüdür .

MISIRİ GÜVERCİN
Mısıri güvercini genel ırk bakımından geniş aralıklı özelliklere sahiptir.En dikkat çekici ve ismininden de belli olunduğu gibi mısır büyüklüğünde gagası vardır.Bu nedenle en kısa gagaya sahip güvercinler arasındadır. Çoğunlukla kırmızı ve sarı tonlar göz renklerine sahiplerdir az da olsa siyah renkli gözleri olanları da bulunmaktadır.
Yavru bakmada çok iyidirler hastalıklarda oldukça diklerdir yıkılmazlar yuvalarına çok düşkün bir güvercin çeşitidir.Yalnız bu güvercinlerin pek uçuş özellikleri ya da oyunları yoktur fakat bazı mısırilerin dalış gibi yetenekleri göz ardı edilemez.
Gökyüzünde kalma süreleri sizin güvercininize nasıl baktığınıza bağlı ona göre kısa yada uzun olabilir.Gün içinde sürekli uçup hava da uzun sürelerce kalabilirler bünye olarak sağlamdırlar.

MÜLAKAT GÜVERCİN
Mülakat güvercinlerin kuyruk üzerinde yağ bezesi bulunmaktadır. Kuryuk telek sayısı 12 adettir.Güvercin çeşidi olrak bursa ırkına çok benzer bir görüntüsü vardır.Bazen bu güvercinlerde 14 tane telek sayısı bulunmaktadır.
Kafa biçimi renk biçimi bu tarz güvercinlerde biraz daha farklıdır.Mülakatların ayakları diğerlerine göre biraz daha kısa olur.Gagası lekesiz ve beyaz onlar daha çok istenilen güvercin tipidir.Mülakat güvercin ırkı gün geçtikçe daha çok azalmaya doğru gidiyor.
Bursa çevresi ve İstanbul'da bu tarz güvercinlere artık az raslanmaktadır.Yuvalarına bağlılıklarıyla ön plana çıkmaktadırlar.Bölgesel olarak Bursa çevresi ve İstanbul da yer alıyorlar.

MÜSEVVET GÜVERCİN
Müsevvet güvercinler filo güvercinleri arasında en çok besin tüketen bir güvercin türüdür . Diğer çeşitlerde bir farklı daha asil olması duruşuyla uçuş şekilleriyle tam olarak karizmatik bir güvercin görüntüsü veriyor . Gaga yapısı diğer güvercinlere nazaran biraz daha eğiktir.Renk olarak simsiyah bir renge hakimdir göz çevri kırmızı içleri ise siyahtır.
Ayak bölgesi paçasız kırmızıdır.Kuyruk bölümünde "V"şeklinde beyaz renk hakimdir . Gögüsü dik ve öndedir.Gaga üzerinde beyaz bir tepe hakimdir.Yuvasına çok bağlı bir güvercindir gökyüzüne doğru bıraktığınızda birden yükselir ve uzun süre uçabilir yorulduğunda şaşırmadan yuvasını bulabilir.Türkiye'de bölgesel olarak Güneydoğu Anadolu tarafında yetişmektedir.

NAKIŞLI GÜVERCİN
Nakışlı güvercin görünümüyle ne kadar güzel bir güvercin olduğunu belli ediyor adınında üzerinde olduğu gibi nakışlı bir görünüşe sahiptir.Siyah kafalı siyah vücutlu kuyrukta ve kanat uçlarında ise siyah beyaz bir görünüm vardır beyazlar yan şerit şeklindedir kanatlar kuyruk üzerinde taşınıyor.Gögüs bölümü biraz daha oval geliyor.
Kafa yapısı dik gagası kısa ve kalındır . Rengini siyah olması nedeniyle bazen mavimsi gibi görünebilir . Bu güvercin filo uçucusudur . Havadaki görüntüsü görülmeye değer yerden bayağı bir yükselebilir havada kalması nasıl bakıldığına bağlı iyi beslenirse uzun süre kalabilir. Türkiye genelinde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişirler.

ORYANTAL GÜVERCİN
Oryantal güvercin görünüm olarak orta boyda bir güvercin türüdür.Kuşun duruş şekli dik ve harikadır . Vücut serliğiyle orta yükseklikteki duruşuyları herkesi kendine hayran bırakıyor.Kafaları çok düzgün ve yuvarlak biçimlidir.Gögüs olarak geniş bir yapıya sahiptir.Bacakları normal uzunluğa sahiptir , Koyu bir kırmızı renge hakim olup paçası yoktur. Bu güvercinlerde arka tepe ön tepe bulunamaz.Kanat olarak biraz düşüktür .Kanatlar kuyruk altından taşınıyor.
Bazende bu tarz kanatları kuyruk altında taşıyan Trakya makaracıları vardır.Kanatlarını yere değdirmemeli yoksa çok değer kaybeder.Oryantal güvercini performansıyla ve fiziği ile çok dikkat çekici bir görüntüye sahiptir.Eğitim vererek iyi uçuş yaptırabilirsiniz havada makara yapabilir.Diğer özelliklerinden biride uçuşa kalkarken daireler çizerek kalkışa geçmeleri bu özelliği ile çok güzel bir görünüm oluyor gökyüzünde. Oryantal güvercini bölgesel olarak Trakya yöresine aittir orada gelişimlerini sürdürürler.
ADANA
Adana Güverci 'nin en büyük özelliği "dalıcı" güvercin sınıfının en iyisi denilebilir. Ta gök yüzünün en üst noktalarından salmaya kadar inişini izlemek bambaşka bir keyifdir. Adana güvercin'leri bilindiği üzere kümeler halinde 3lü ve 2li uçurulması gerekmektedir.
Bu gurubun her adına " POSTA " ismi denilmiştir.Bu küme uçan kuşların herbirinde mutlaka 1 öncü görülür böylelikle klasik bir Adana kuşunun türünü görmüş oluruz.Adana güvercini diğer güvercinlere nazaran çok daha iri ve büyük ölçülere sahipdir.
ALABADEM
Alabadem güvercinlerinin kafa bölgesi ve kanat uç tüyleri beyazdır.Tüyler ortalama olarak 6/6 veya 8/8 kabul edilebilir.Başlarında gövde rengindeki badem adı verilen işaret vardır.Bu kuşların göz renkleri bazılarının siyah bazıların ki çakırdır.
Alabademler havada 4 ila 5 saat arası uçabilirler kümeslerine yaklaştıkları zaman arka arkaya takla atıp görsel bir şov sunarlar bu görüntüyü izlemekten ayrı bir zevk verir.Alacabadem cins güvercinleri artık hemen hemen görünmesi imkansız kadar zor çünkü ırkı tükenecek kadar az durumdalar yırtıcı kuşlardan korkmalarından dolayı pek çıkmadıkları için yok olma sınırına geldiler. Alabademler Edirne bölgesinde yetiştirilen pek bilinmeyen gizem dolu bir güvercin çeşididir
AMBERİ
Amberi güvercini Irjani, Urnari, Lebenon isimleriye dünya da tanınan güvercin türüdür. Rengi ve duruşuyla kendini kuş severlerine beğendirmesini biliyor çok güzel bir kuş çeşididir aynı zamanda filo uçucularından birisidir ve uzun süre yüksekten uçabilir.
Çoğunlukla siyah renk tonuna hakim fakat kanat bölgesindeki turuncu renk tonuyla beraber ayrı bir güzelliğe sahip olmuştur .Boyun bölgesi siyah olmasından dolayı bazen mor rengi görünebilir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirimektedir başka bölgelerde görülmesi zordur.
ANADOLU CEMBER DÖVÜCÜ
Anadolu Çember Dövücü güvercini Anatolian Ringbeater isimleriyle dünyada tanılır.Dünya çapında çok fazla bilinmeyen bür türdür. Trabzon, Bayburt, Gümüşhane ve Erzincan bölgerinde daha çok raslanılabilir bir cinstir.Bu bölgelerde de az sayıda yetiştirici bulunmaktadır.Bu ırk dünyaya türkiye sayesinde yayılmakla birlikte bayburt cinsi ırkla birbiriyle arkabadırlar.
Çember dövücülüğün anlamı erkek kuşların dişelere yerde yaptığı cinsel gösteri şeklidir.Bu hareket genellikle erkek güvercin tarafından yapılır.Yerden en fazla 100 cm yükselerek hareketlerini yaparlar. Uçuş özelliği olan bir güvercin türü değildir.Havadayken bazen 4 veya 5 turluk harekjetler yaparak değerlerini arttırırlar.
ANKUT
ANKUT GÜVERCİN
Türkiye'de kut,gud,gut gibi isimlerde kullanılmaktadır.Kökenleri Türkmenistan olan bu kuşlar türkiye'deki ırmaklarda yer alıyor.Türkler göç ettikleri zaman güvercinlerde dünya ya yayılmışlar.Ankut güvercinleri beslemek sünnet olmasına karşın bu devirde ırkımız ciddi olarak yok olmuştur.
Şuan sadece Güneydoğu Anadolu da bulunurlar başka yerde bulmak çok zor . Nesli tehlikeye giren ırkalarımızdan sadece biridir korunma alınmaması durumunda yok olması fazla bir zaman almıyacaktır.Bölgesel olarak Diyarbakır bölgesinde bulunmaktadır
AZMAN
Denizli asıllı güvercin türüdür. Bu güvercinlere genellikle denizli 'den hariç başka bir ilde raslayamazsınız .Şuan ki zamanlarda bulunan en nadir kuşlardan birtanesidir.Azman güvercinine sahip olan çok fazla kişi yoktur sınırlı sayıda kişiler sahiptir.
Bu güvercin türünün diğer ismi ise denizli bangosu olarak halk tarafından verilmiştir.1980 yılından beri bu tür güvercininin sayısı biraz daha çoğalmaya doğru gidiyor.Azman güverci'nin yüz tipi diğerlerine göre biraz daha kısadır.
BAGDAT
Ülkemizde bağdat güvercinin çeşitli isimlerlede bilini bunlar ; Bağdadi , Bağdatlı ve Bağdadiye isimleri ile bilinir ve kökeni Irak'tır.Bu güvercin türünün sayısı gittikçe azalmıştır kalan bağdat güvercinlerine önlem alınması güvercinlerin korunması için güzel bir fikir olabilir.
Yurdumuzda çoğalmakta olan bu kuşlar diğer ülkelerde yetişen bağdat güvercinlerine köken ve kan harici bir benzerliği yoktur .Genellikle ülkemizdeki bu tür güverciler daha fazla Suriye Bağdatlarına benzerler.
Bağdat güvercinleri'nin bir yerde yuvası olduktan sonra başka biryere gitmesi neredeyse imkansız gibidir.Bu nedenle çok değer verilen bir güvercin türüdür Aradan çok uzun zamanlar geçsede bu kuşlar yine seneler sonra yuvalarına dönecektir.Türkiye'de yetiştiği yöre olarak Güneydoğu Anadolu bölgesi'nde yoğunluktadır.
BANGO
Güvercin türlerinden en kapsamlı çeşitlerden birtanesi olarak bilinir. Diğer güvercinler'den biraz daha küçük olmasıyla dikkat çeker.Bango güvercini'nin geçmişi eskilere dayanır sekinci yüzyılda afrika bölgesinden gelmesiyle bilinir.Vücut olarak renkli olmasıyla birlikte herzaman uyumlu bir güvercin türüdür.
Kafa yapısı büyüktür vücut orantısına göre , kafanın büyüklügüne göre gaga yapısı kısa ve kalın olarak şekillenir . Bango güvercini genellikle yüksekten uçmayı sever ve ortalama 1.5 saat kadar uçabilir.Türkiye'de yetiştirildiği bölge İstanbul olarak bilinir.
BASKA
Baska güvercinler küçük yapıya sahiptirler.Marmara ve Ege bölgesinde yetişmiş şimdi ki zamanlarda farklı bölgelerde de bakılıyor.Yüzü ve gagası kısadır oldukça güzel bir görüntüsü vardır . Uçuş eğitimine göre yüksek seviyede rahatlıkla uçabilecek kapasiteye sahiptir.
Baskaların kanat uç bölgelerinde 2 ve 7 arasında beyaz telek vardır.Bu tür güvercinlerin neredeyse her renkten olanı mevcuttur bulanabilir.Yavrularına çok sadıktır salındığı halde geri yuvasına dönecek kadar akıllı güvercin çeşitlerinden biridir.
BAŞTANKARA
BAŞTANKARA GÜVERCİN
Baştankara adlı güvercinimiz dünyada "nun" ismiyle biliniyor.Ülkemizdeki bu güvercinler rahibe ismiylede tanınmaktadır.Güvercinin renk olarak rahibelerin rengini andırması sebebiyle bu isim kullanılmaktadır.
Biraz irice ve orta büyüklüğe sahip bir güvercin türüdür .Gagası orta büyüklüğe sahip biraz kısa ve kalınlık olarak normaldir.Gözleri inci görünümlü parlak ve açık renktedir.Uçuşları çok fazla uzun sürmez kısa sürelidir.Havadaki görünüşüyle yerdeki görünüşü farklıdir uçarken daha güzel bir görüntü alır.Türkiyemizde en çok Güneydoğu bölgesinde yer alır.
BAYBURT
BAYBURT GÜVERCİNİ
Bayburt güvercini tam anlamıyla yerli bir kuştur.Erkek kuşların gagası daha kalın ve geniş dişilerin ki iste normaldir.Ayaklar kırmızı renkli ve paçası yoktur .Bu güvercinler çoğunlukla ürkek olurlar ve kanatları kuyruğunun üstünde taşır.
Bayburt güvercinin özelliği sesinin çok güzel olmasıdır . Bu kuşlarda sesin kalınlığına inceliğine bakılmadan sadece sesin güzelliğine bakılır .Bayburt kuşunda aranan diğer özelliklerden birtaneside ses uzunluğunun kısa olmamalısıdır.Türkiye'de yetiştirildikleri yöreler İstanbul , Bayburt , Trabzon ,Gümüşhane ve çevreleridir.
BAYRAMLI
BAYRAMLI GÜVERCİN
Bayramlı güvercin karanfilli , payami türkiye de verilen isimlerdir. Dünyada bayroumi,beyrut,beyrouth isimleriylede bilinir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen filo türü bir uçucudur. Bu güvercinin renklerine tüm kuş besleyenler hayran oluyor yeşil boyun bölgesi ve kafa rengiyle parlak bir görünüm gösteriyor.
Kanatları beyaz üzerinde siyah tonlarıyla mükemmel bir görünüşe bürünmüştür.Paçalı bir güvercin çeşididir,asil bir duruşu vardır. Gögüs bölgesi geniş ve diktir . Bu güvercinin yetiştiği bölge Güneydoğu Anadolu tarafındadır.
BULUDİ
Buludi güvercinin civciv rengini andıran bir görüntüsü vardır kanatları açık sarı boyun ve kafa bölümü ise biraz daha koyu tondadır . Boyun kısmı uzun bir kuş türüdür Güneydoğu Anadolu bölgesinde oldukça yaygındır.Rehani, reehani, Syrian dewlap isimleriylede tanınabilir paçalı bir güvercin çeşididir.
Görünümü çok güzel filo uçucusudur . Gagası beyaz renk tonlarına hakimdir. Kanatlarının uç bölgesinde gölgelenmiş gövde sarılığından vardır.Kuş besleyenler için en çok beğenilecek türlerdendir.
DOMİNO
Domino güvercinlerinin en en büyük özellikleri dönücü olmalıdır. Bu kuşlar görsel olarak siyah beyaz renklere bürünmüşlerdir çok güzel bir görüntüye sahiplerdir . Havada sert kanat çırpabilen hızlı dalışlar yapabilen bir güvercin çeşididir.Kafa bölgesi siyahtır boyun tarafı ve gövdesi beyaz renktedir. Kanatların üst bölgesi siyah kuyrukta ise hem siyah hemde beyaz renkler bulunmaktadır.
Duruşu dimdik gagası ufak çok sert bir görüntüye sahip iyi bakıldığında çok fazla yükselme özelliği olan güvercin türlerinden biridir.Yöresel olarak İzmir ve Aydın bölgesinde bulunuyordu fakat tahminlere göre soyu tükenmiş ırklarımızdan biri oldu .
DÖNEK
Dönek güvercini orta büyüklükte olmasına karşın uzun bir çeşitidir.Türkiye 'de yetiştirilen dönek güvercinlerde tepe ve paça gözükmez.Kuyrukta 14 tane telek tüyleri genellikle geniş ve uzun sayılabilecek kadardır.Gaga yapısı ise uzundur .Güverci'nin kafa ve kuyruk bölgesi beyaz gövde tarafı ise siyahtır bu nedenden dolayı bazen mavimsi bir görünüm alabilir.
Saldığınızda bir anda çabucak yükselebilir .Dönüş yaparken kanatlarının duruşu kuştan kuşa farklılık gösterilebilir .Türkiye'de yetiştirildikleri yöre ; Izmir, Bursa, Denizli, Ayvalık, Bergama, Keşan ve çevrelerinde sıkla görünmektedir .
FIRFIRLI
FIRFIRLI GÜVERCİN
Güneydoğu Anadolunun gözde kuşları arasında gözde kuşlarından olan Fırfırlı güvercini meraklıları tarafından özel bir yere sahipdir.Tipik üneydoğu Anadolu filo uçucusu olarak bilinirler.
Diğer bilinen adları " Mfattel" " Syrian " " Dewlap " olarakda farklı isimlerini görebilirsiniz.Güçlü iskelet yapıya sahip bu cins çok olmasada kısa gaga ve orta uzunlukda ayaklara sahipdirler.
GÖĞSÜAK
GÖĞSÜAK GÜVERCİN
Göğsüak güvercin türü 6 gruba ayrılır bu güvercin çeşitleri şunlardır ; atlas,narinci,ciğeri,gökela,kürenk ve zeytuni isimleri verilmiştir.Bunlardan zeytuni ve atlasa paçasız güvercinlerdir. Paça olmayanlarda ise gögüs gülü bulunmaktadır.Diğer 4 tanesi ise paçalıdır.Hepsinde benek ve kolye vardır.Kolye denilen güvercin gögüsün bulunan "V" şeklindeki beyazlıktır.
Kürenk ile gökela da şerit vardır ve diğerlerlerinde şerit yoktur.6 güvercinde de takka bulunmaktadır.Kanat telekleri ise vücutla aynı renktedir.Kuruktaki telek sayısı ise 12 tanedir.Bu güvercin çeşitlerinin tırnak ve gaga yapısı beyaz renkte olur.Yöresel olarak Diyarbakır bölgesinde yer alır
HÜNKARİ
Hünkari güvercini inanılmaz güzelliğe sahip bir kuştur . Osmanlı zamanında Manisa 'da bulunan Şehzade sarayında gelişmiştir."Hünkari"ismide burdan geliyor.O zamanlarda sadece saraylarda yetiştirilmesine izin veriliyordu bazı vatandaşlar gizli bir şekilde mağaraların içinde beslemeye çalıştılar .
Hünkarı güvercini Manisa ve İzmirde büyük ilgiyle karşılanan bir güvercin idi.Malesef ki ırkı Türkiye'de tükendi . Fakat son yıllarda bazı yetiştirici kişiler yurtdışına giderek türkiye 'ye getirdikleri saf kan damızlıklar ile bu kültürü hayatta tutmaya devam etmek için çalışıyorlar.Türkiye'de yetiştirildikleri yöreler İzmir, Manisa ve çevrelerindedir.
İÇAĞLI
İçağlı güvercinler 6 gruba ayrılılar bunlar ; gümüşkuyruk,zengi,tahini,kara,miski,yusufi isimleri verilen kuşlarlardır.Bu kuşlardan tahini ve gümüş kuyrukta gögüste gül bulunmuyor.Diğer 4 tanesinde ise gögüs gülü vardır.Bu güvercinlerin hepsinin kanatlarında şerit bulunmaktadır.
Şerit rengi güvercinin renginden biraz daha koyu olmalıdır.Gözleri ve gagaları ise hepsinin beyaz renklidir.Kuyruk telek sayısı 12 tanedir.Gagalarında siyah olması normal olarak karşılansada tercihen beyaz olması daha güzel oluyor .yöresel olarak en çok diyarbakır bölgesinde yetişmektedirler.
İSKENDERUN
İSKENDERUN GÜVERCİNİ
İskenderun bağdat güvercinleri içersindeki ilginç ve benzersiz bir yapıya sahiptir .İskenderun güvercinin gagası 4 cm kadardır ve aşağı doğru kıvrımlıdır . Bacak uzunluğu 11-12 cm civarındadır.Boyu ortalama olarak 43 cm olup kilosu aç haliyle 590 gramdır.
Güvercinin başı beyaz gövde üst tarafı ise koyu kahvedir , kanatlar beyaz kuyruk tarafı ise gövde üst bölgesiyle aynı renktedir. Sert bi kanat yapısına sahiptir hızla yükselebilir ve yükseklere uçabilir . Bu güvercin filo uçucusudur .Türkiyede tahminen iskenderun ve çevresinde yetişmektedir.
İSPİR
İSPİR GÜVERCİN
Gerek fiziksel yapılar gerekse o fiziğin üstündeki tüy desenleri ile harika bir güzellik içerisinde olurlar ispir güvercini.Güneydoğu Anadolu yöremizin Filo kuşları arasındadırlar.
İnce narin ama bir okadarda dayanıklı bir yapısı olan bu cin çok yükseklere nokta denilen yerlerekadar yükselirler.Kostüm tasarımının farklı olması Kırlangıça benzeyen yapısı ilk göze çarpan bu ırk Mısır devletinin ulusal ırkı olarakda bilinirler.
İSPİR BAĞDATI
İSPİR BAĞDATI GÜVERCİN
Klasik iri yapısı uzun gövdesi ile orjinal İspir güvercininden çok farklı bir görünüşe sahiplerdir.Bu cins kuşların ve filo uçucularının merkezi olan Güneydoğu Anadolu da beslenirler genellikle.
Büyük gözleri ve kimi kuşların görünüşleri "İspir Güvercinine" benzemesinden dolayı bu Bağdat güvercini ırkına bu isim verilmişdir.
İSTANBULLU
İstanbullu güvercinin genel özelliklerinden biri beyaza yakın ve tek renktir.Orta boylu bir kuştur.Takla atma gibi bir marifetleri yoktur.Ayaklarında patik bulunuyor ve tırnakları siyahtır.Kuyruklar selçuklu ırkına bağlı olduğu için fazladır fakat onun kadar çok değildir.Kuyruk telek miktarı 15 tane kadardır.Kafa bölgesi yuvarlak biçimdedir.
Gözleri çakır veya kırmızı renklerinden biri olabilir.Kafa bölgesinde ön tepe bulunmamaktadır. Uçma özelliği olarak filo özelliğine sahiptirler.Çok güzel uçuş stilleri vardır biraz naz yapabilirler.Yuvasına ve yavrularına fazlasıyla düşkündürler.Bölgesel olarak Güneydoğu Anadolu tarafında yetişmektedirler.
KARAKAN
KARAKAN GÜVERCİNİ
Karakan cinsi güvercinler Suriye kökenli olarak bilinmektedirler.Türkiyedede
oldukça besleyicisi bulunmaktadır.Sebebi şudurki Osmanlı imparatorluğu döneminde Suriye
Osmanlı yönetiminde idi ve ülkeler arası iletişim sık yapılır ve aynı topraklar sayılırdı.
Bilindiği üzere osmanlılar güvercin besleme konusuna dönemlerinde çok önem vermişler
ve dünyaya Karakan, hünkari, posta gibi ırkların temsilcisidir.
Bu cins güneydoğuda illerimizde daha sık görülmektedir.Yabancı ülkelerde çok fazla rastlayamazsınız. Bu ırkın ayakları kırmızı renginde ve boyları kısacadır.Paça olmaz ve yelpaze kuyruklulardan, olup titrek hareket bunlardada görülür.Tırnaklar koyu siyah olur.Küçük gözlüdürler.
Fiziksel yapısı orta büyüklükdedir.Gözleri ise kırık beyaz, inci rengi ve orange tonlarda
olurlar
KARAKUYRUK
KARAKUYRUK GÜVERCİN
Karakuyruk güvercinlerin çok ak bir rengi vardır . Sadece boyun bölgesinde ve kuyruğu siyahtır .Geri kalan vücut kısmı bembeyazdır . Kanatları kuyruk üzerinde gezdirirler duruşları çok güzeldir ve kuşun sırt bölümünde kalp ismi verilen bir siyah leke bulunmaktadır.
Kuşseverlerin en çok beğendiği kuş arasındadırlar . Karakuyruk ; Syrian Owl, Colored tail owl isimleriyle dünya bilinmektedir . Yerek bölgelerde ise bülbül ismiyle duyulmuştur . Yetiştirilip büyütüldüğü bölge Güneydoğu Anadolu taraflarıdır .
KARAPERÇEMLİ
KARAPERÇEMLİ
Kısa gövdesi kısa bacaklarıyla ilk göze çarpan özelliği ve paçasız oluşudur. Güneydoğu Anadolu kuşlarının tipik özelliklerinden biri olan filo uçuş kuşlarından biride Karaperçemli güvercinidir.
Bir diğer ismi olan Abu abse güvercini besleyiciler tarafından aranan kuşlar arasındadır.
KELEBEK
KELEBEK GÜVERCİN
Kelebek güvercini dik duruşlu yüksek yapılı bir türdür .Gögüs yapısı olarak diğer kuşlardan daha geniş bir yapıya sahiptir.Bu güvercinin kuyruğu 14 telekten oluşur.Kelebek güvercini solo uçuşlarıyla daha çok bilinir.Uçuş süreleri yapılan antremanlara bağlı olarak uçarlar.
Uçuş süreleri ise 30 ile 120 dakika arasında değişmektedir.Yükselişe geçtiklerinde aniden çabucak yükselirler bazen yükseldikleri zaman gözden gitmeleri bile mümkün olabiliyor.Kendi başlarına yerdeyken kolayca kalkmazlar.Türkiye'de Balıkesir , Bursa , İzmir , Manisa taraflarında yetişirler.
KEŞPİR
Keşpir güvercini ilk olarak eğik karga burnu dediğimiz alacalı kostüm yapısıyla dikkat çeken paçasız bir çeşit kelebek - Adana - Kınıfırlı karışımı andıran fiziksel bir yapıya sahipdir.
Güneydoğu anadolu bölgesinde beslenen bu cins dünyada Arans adıyla bilinirler.Bir filo uçucusu olan keşpir yuvasına en sadık güvercinler arasında yer almaktadır.
KETME
Ketme güvercinler kendi aralarında farklılıklara ayrılırlar bunlar Ketmeciğeri,Bozak,Ketmeatlas,Ketmekürenk,
Ketmeyusufi,Ketmegökela isimleriyle 6 çeşide ayrılmıştır.
Ketmekürenk ve ketmegökela nın ayak bölgesi paçalıdır.
Diğerlinde ise ayaklarında paça yoktur.
Paçası olan iki güvercinin üstünde gögüs gülü olmaz.
Paçalı olamayan grupta ise gögüs gülü bulunmaktadır.
Bu 6 güvercinde de takka vardır , takka vücut rengiyle bir renk olamalıdır.
Bu güvercinlerin kuyruk telek sayıları 12 tanedir.
Ketmelerde gagasıyla göz arasında olan bölgede beyazlık olmak zorundadır.
Ketme güvercinler bölgesel olarak diyarbakır tarafında daha çok yetişmektedirler
KINIFIRLI
KINIFIRLI GÜVERCİN
Güneydoğu Anadolu bölgemizin kuşları arasında olan kınıfırlı güvercini
Shikli, shicki, Lebanon olarakda dünyadaki diğer isimleriyle bilinirler.
Bir çeşit Posta güvercinini anımsatan fizik yapısı doğa şartlarına dayanıklı
ve Adana kuşları gibi bir filo uçuş kuş cinsindendir.Toprak rengine ve siyah
koyu renklere hakim olan bu ırk besleyicileri tarafından meraklı bir kitleye
sahipdir.
KIZILBAŞ
KIZILBAŞ GÜVERCİN
Kızılbaş güvercin ırkının genel özelliklerine bakarsak hepsinin renk çeşitleri aynıdır,sadece renk tonları farklıdır.Kızılbaş ırkın tamamı takkalı güvercinlerdir.Bu çeşit kuşların kafa bölgeleri ile beraber boğaz yapısına kadar miğferli'dir.Kızılbaş güvercinlerinin ayırt edici bir başka özelliği ise kanat teleklerinden 4-5 adedinin uç bölgelerinde güvercinin kendi renginden olmasıdır.
Aynı durumda kuyruk teleklerinin de tamamı kuşun kendi rengiyle bir olmalı.Bu güvercin çeşitlerinin kalan bölgeleri ise tamamen beyaz olmalıdır.Kuyruklarında 12 tane telek vardır.Genellikle Diyarbakır bölgesinde bulunurlar.
KUMRU
KUMRU
Kumrular uçmaktan çok sesleriyle ön plana çıkarlar.Güzel bir kumrunun gövde yapısı kesinlikle ufak olmalı.Ses yapısında tiz olmalı ve uzun süre boyunca ötmeli.Gagası ve ayakları kırmızı olması gerekiyor.Karakter olarak son derece sakin bir kuştur.
Yavru konusunda çok verimlidir .Gözleri iri ve simsiyah olmalıdır gövde rengi çok fazla önemli değil.Çok olmasada kısa süren uçuşlar yaparlar ve yere iniş sorunları yoktur rahatlıkla uçabilirler ve gayet geniş iniş yaparlar.Genellikle Türkiyemizde Sivas ve çevresinde yetişmektedir
MALATYA
MALATYA GÜVERCİNİ
Malatya güvercini ilk bakıldığında sportif ve zarif bir yapı görünümünde . Birden fazla güvercin türünün sahip olduğu özelliklerin hepsini kendisinde birleştirmiş olarak biliniyor. Görünüm olarak diğer süs güvercinlerinden daha güzel durduğunu söyleyebiliriz . Ayaklarında 15-20 cm kadar paçalar bulunmaktadır.
Malatya güvercinin bir çok renkli çeşitide bulunmaktadır.Taklacı adı verilen kuşlara inat inanılmaz taklalar atabilen bir güvercin çeşitidir.Havada o kadar çok takla atmaya başlar ki kanatları artık kanama noktasına gelir ve kanatlarının patlamasına sebep olur.Türkiye'de yetiştiği bölge olarak genellikle Malatya'da bulunur.
MAZONİ
MAZONİ GÜVERCİN
Mazoni güvercin filo uçucusudur.Şekil olarak ise gri yuvarlak kafa görüntüsü vardır.Boğaz bölgesi siyah bir renktedir.Kanatları siyah ve kuyruk üzerindedir.Kuyrukları yere değecek şekilde uzun ve siyahtır . Orta boylu bir güvercin türüdür.
Bazen bakıldığında tüylerinde yeşilimsi ve mor bir renk görebilirsiniz.Kafa yapısı olarak dik ve yuvarlaktır.Fakat bu güvercinlerin kanat sesleri kulaklara pek hoş gelmez.Mazoni tarzı güvercinler genellikle güzellik yetiştirici kişiler için uygundur.Genellikle Güneydoğu Anadolu tarafında gelişmektedirler.
MEVERDİ
MEVERDİ GÜVERCİN
Genellikle Güneydoğu Anadolu çevresinde bulunan en önemli ve değerli ırklarımızdan birisidir . Diğer güvercinlerden farkı , diğerler güvercinlerin 4 ana renkten oluşmasına rağmen meverdi sarı ve kırmızı renk tonlarına sahiptir.Kusursuz bir desene sahiptir.
Bacakları oldukça uzun ve paçasız olmalıdır. En güzel özelliklerinden birtanesi dik bir duruşunun olması . Kanatları kuyrularının üzerinde tutuyor kuyruğu normal olarak yere değecek şekilde . Meverdi Güneydoğu Anadolu'da yetişen bir güvercin türüdür .
MISIRİ
MISIRİ GÜVERCİN
Mısıri güvercini genel ırk bakımından geniş aralıklı özelliklere sahiptir.En dikkat çekici ve ismininden de belli olunduğu gibi mısır büyüklüğünde gagası vardır.Bu nedenle en kısa gagaya sahip güvercinler arasındadır. Çoğunlukla kırmızı ve sarı tonlar göz renklerine sahiplerdir az da olsa siyah renkli gözleri olanları da bulunmaktadır.
Yavru bakmada çok iyidirler hastalıklarda oldukça diklerdir yıkılmazlar yuvalarına çok düşkün bir güvercin çeşitidir.Yalnız bu güvercinlerin pek uçuş özellikleri ya da oyunları yoktur fakat bazı mısırilerin dalış gibi yetenekleri göz ardı edilemez.
Gökyüzünde kalma süreleri sizin güvercininize nasıl baktığınıza bağlı ona göre kısa yada uzun olabilir.Gün içinde sürekli uçup hava da uzun sürelerce kalabilirler bünye olarak sağlamdırlar.
MÜLAKAT
MÜLAKAT GÜVERCİN
Mülakat güvercinlerin kuyruk üzerinde yağ bezesi bulunmaktadır. Kuryuk telek sayısı 12 adettir.Güvercin çeşidi olrak bursa ırkına çok benzer bir görüntüsü vardır.Bazen bu güvercinlerde 14 tane telek sayısı bulunmaktadır.
Kafa biçimi renk biçimi bu tarz güvercinlerde biraz daha farklıdır.Mülakatların ayakları diğerlerine göre biraz daha kısa olur.Gagası lekesiz ve beyaz onlar daha çok istenilen güvercin tipidir.Mülakat güvercin ırkı gün geçtikçe daha çok azalmaya doğru gidiyor.
Bursa çevresi ve İstanbul'da bu tarz güvercinlere artık az raslanmaktadır.Yuvalarına bağlılıklarıyla ön plana çıkmaktadırlar.Bölgesel olarak Bursa çevresi ve İstanbul da yer alıyorlar.
MÜSEVVET
MÜSEVVET GÜVERCİN
Müsevvet güvercinler filo güvercinleri arasında en çok besin tüketen bir güvercin türüdür . Diğer çeşitlerde bir farklı daha asil olması duruşuyla uçuş şekilleriyle tam olarak karizmatik bir güvercin görüntüsü veriyor . Gaga yapısı diğer güvercinlere nazaran biraz daha eğiktir.Renk olarak simsiyah bir renge hakimdir göz çevri kırmızı içleri ise siyahtır.
Ayak bölgesi paçasız kırmızıdır.Kuyruk bölümünde "V"şeklinde beyaz renk hakimdir . Gögüsü dik ve öndedir.Gaga üzerinde beyaz bir tepe hakimdir.Yuvasına çok bağlı bir güvercindir gökyüzüne doğru bıraktığınızda birden yükselir ve uzun süre uçabilir yorulduğunda şaşırmadan yuvasını bulabilir.Türkiye'de bölgesel olarak Güneydoğu Anadolu tarafında yetişmektedir.
NAKIŞLI
NAKIŞLI GÜVERCİN
Nakışlı güvercin görünümüyle ne kadar güzel bir güvercin olduğunu belli ediyor adınında üzerinde olduğu gibi nakışlı bir görünüşe sahiptir.Siyah kafalı siyah vücutlu kuyrukta ve kanat uçlarında ise siyah beyaz bir görünüm vardır beyazlar yan şerit şeklindedir kanatlar kuyruk üzerinde taşınıyor.Gögüs bölümü biraz daha oval geliyor.
Kafa yapısı dik gagası kısa ve kalındır . Rengini siyah olması nedeniyle bazen mavimsi gibi görünebilir . Bu güvercin filo uçucusudur . Havadaki görüntüsü görülmeye değer yerden bayağı bir yükselebilir havada kalması nasıl bakıldığına bağlı iyi beslenirse uzun süre kalabilir. Türkiye genelinde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişirler.
ORYANTAL
ORYANTAL GÜVERCİN
Oryantal güvercin görünüm olarak orta boyda bir güvercin türüdür.Kuşun duruş şekli dik ve harikadır . Vücut serliğiyle orta yükseklikteki duruşuyları herkesi kendine hayran bırakıyor.Kafaları çok düzgün ve yuvarlak biçimlidir.Gögüs olarak geniş bir yapıya sahiptir.Bacakları normal uzunluğa sahiptir , Koyu bir kırmızı renge hakim olup paçası yoktur. Bu güvercinlerde arka tepe ön tepe bulunamaz.Kanat olarak biraz düşüktür .Kanatlar kuyruk altından taşınıyor.
Bazende bu tarz kanatları kuyruk altında taşıyan Trakya makaracıları vardır.Kanatlarını yere değdirmemeli yoksa çok değer kaybeder.Oryantal güvercini performansıyla ve fiziği ile çok dikkat çekici bir görüntüye sahiptir.Eğitim vererek iyi uçuş yaptırabilirsiniz havada makara yapabilir.Diğer özelliklerinden biride uçuşa kalkarken daireler çizerek kalkışa geçmeleri bu özelliği ile çok güzel bir görünüm oluyor gökyüzünde. Oryantal güvercini bölgesel olarak Trakya yöresine aittir orada gelişimlerini sürdürürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder